Przepis na domowy przetworzony ser. Jest zdrowszy i smaczniejszy niż kupiony w sklepie

Sery topione są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Nie są jednak najtańsze ani najzdrowsze w sklepach. Możesz zrobić świeży ser przetworzony w domu. Domowe sery przetworzone mają świetny smak, są lepsze niż sery kupione w supermarkecie. Wytwarzaj ser topiony w domu bez zestalonych tłuszczów i konserwantów. Przygotowanie zajmie tylko kilka minut, a cała rodzina będzie lizać uszy. Doradzimy, jak postępować przy produkcji serów topionych.

 

Przepis na domowy przetworzony ser

Każdy może zrobić domowy przetworzony ser. Nie jest to trudne, a do jego przygotowania wystarczą tylko cztery składniki. Jedyną wadą jest termin ważności, który jest krótszy niż w przypadku zakupionego sera. Ale kiedy go skosztujesz, zjesz go w mgnieniu oka.

 

Czego będziesz potrzebować, aby zrobić domowy ser topiony?

250 gramów twarogu pokrojonego w kostkę (półtłusty lub pełnotłusty)
łyżeczka soli
łyżeczka sody oczyszczonej
40 gramów masła

Jak zrobić ser topiony

Przygotuj ręczną trzepaczkę. Rozwiń serek w pojemniku, dodaj sól i sodę oczyszczoną. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką i odstawić na 10 minut. Dodaj tyle masła, ile chcesz, aby ser był kaloryczny. Możesz dodać 25g, jeśli nie masz nic przeciwko kaloriom dodaj 40g. Masło musi być gorące! Podgrzej w rondlu lub w kuchence mikrofalowej. Gorące masło wlej do pojemnika z resztą składników i dokładnie wymieszaj. Następnie ubij mieszaninę. Po ubiciu grudkowata masa twarogowa zamienia się w satynowy połysk. I jesteś skończony!
Do gotowego sera można dodać zioła lub suszone na słońcu pomidory. Możesz użyć go jako bazy do różnych smarowideł lub zrobić z niego piankę z szynki.
Gotowy ser wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, wtedy smakuje lepiej.

Ser można przygotować w mniejszych ilościach po prostu na patelni.

Czego będziesz potrzebować

100g twarogu 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka sody, szczypta soli

metoda

Masło i twarożek włożyć na patelnię i podgrzać, po roztopieniu masła dodać sodę i sól i mieszać na małym ogniu, aż ser zacznie się rozciągać. Gotowy ser przełożyć do miski lub wylać na blachę do pieczenia z folią spożywczą, po stwardnieniu możemy pokroić w plastry.
Do mieszanki można dodać posiekane zioła, prasowany czosnek, mieloną słodką paprykę, drobno posiekaną dymkę, paprykę lub startą szynkę. Za każdym razem będziesz mieć inny przetworzony ser.

Wideo poradnik:

Umiejętności

Opublikowano w dniu

17 sierpnia 2022