Grillowanie to nieodzowna część lata. Aby grillowanie było idealne, aby dobrze smakować jedzenie i nie jeść mięsa z przypieczonymi zanieczyszczeniami, ważne jest, aby dobrze dbać o grill i regularnie go czyścić. Czyszczenie grilla jest również ważne z punktu widzenia bezpieczeństwa. Doradzimy jak zadbać o grilla.
Kiedy i jak często czyścić grill
Idealnie jest rozpocząć czyszczenie grilla natychmiast po grillowaniu, gdy ruszt jest jeszcze ciepły, ale jednocześnie wystarczająco chłodny, aby uniknąć poparzenia. Przed każdym grillowaniem ruszt powinien być higienicznie czysty. Po każdym grillowaniu usuń grubsze zabrudzenia i przypalone resztki jedzenia za pomocą stalowej szczotki lub skrobaczki ze stali nierdzewnej. Gdy ruszt nieco ostygnie, pozostałe zabrudzenia zetrzeć wilgotną ściereczką lub serwetką – nie używać środków chemicznych!
Co powiesz na smar?
Nawet jeśli grillujesz na czystym grillu, po prostu nie możesz uniknąć tłuszczu podczas grillowania. W takim przypadku trzeba sięgnąć po produkt przeznaczony do odtłuszczania grilla. Odtłuszczacze do grilla mogą usunąć tłuszcz, silne zabrudzenia i przypieczone osady. Wystarczy nałożyć je na smar, pozostawić na kilka minut, a następnie dokładnie spłukać.
Jak przechowywać grill
Po wyczyszczeniu grilla dobrze jest zabezpieczyć go przed żywiołami. Jeśli chcesz, aby Twój grill działał przez długi czas, utrzymuj go w suchym miejscu, najlepiej pod zadaszeniem i pod plandeką. To przedłuży jego żywotność.
Odpowiednie narzędzia do grillowania
Szczypce do grillowania ułatwiają obracanie mięsa i warzyw.
Jeśli lubisz steki, zaopatrz się w termometr do grilla mięsnego. Powinniśmy mierzyć temperaturę wewnątrz mięsa podczas grillowania, aby zapewnić prawidłowe i bezpieczne gotowanie, a jednocześnie aby mięso nie było niepotrzebnie wysuszone.