Jak wybrać odpowiedni mikser

Miksery są wszechstronnymi pomocnikami w kuchni, które mogą kroić, kruszyć, siekać, ubijać lub miksować. Znajomość podstawowych elementów blendera przed zakupem może pomóc wybrać właściwy. Przede wszystkim może wydłużyć okres trwałości miksera, a jednocześnie maksymalnie go wykorzystać. Potrzebujesz blendera, który pozwala eksperymentować z obfitymi warzywami i owocami, ma różne prędkości mieszania i pozwala kruszyć lód i tworzyć pyszne plastry jedzenia.

Różne typy mikserów

Istnieją różne rodzaje mikserów, a twój wybór zależy od tego, co zamierzasz najczęściej używać i ile miejsca chcesz przechowywać.

Miksery stołowe

Niezależnie od tego, czy masz wystarczająco dużo miejsca, czy nie, kupowanie tradycyjnego blendera stołowego nigdy nie stanowi problemu. Wykorzystuje silnik i wentylator u podstawy urządzenia, aby zapewnić stałą wydajność mieszania. Tradycyjne miksery często mają różne prędkości mieszania, ubijanie, siekanie itp.

Z drugiej strony jest idealny dla większości konsumentów, aby szukać blendera o prędkości nie większej niż 3-5. Nawet profesjonaliści wolą używać mikserów o niskich, średnich, szybkich i superszybkich prędkościach.

Mieszadła zatapialne

Mieszadło zatapialne jest najtańsze ze wszystkich. Jest to urządzenie ręczne, które jest lekkie i łatwe w użyciu. Ten mikser pasuje bezpośrednio do dowolnej miski lub garnka w celu zmieszania niektórych składników. W przypadku przepisów, które wymagają przecieru, najlepiej działa blender zanurzeniowy. Jest także idealny do przygotowywania zup i koktajli zawierających wyłącznie miękkie składniki.

Używanie ręcznego lub zatapialnego miksera oznacza trochę wysiłku w tym procesie. Nie są tak potężne jak miksery stołowe. Zasadniczo mieszadła zatapialne są dostępne w modelach elektrycznych i bezprzewodowych. Możesz zawiesić je na stojaku ściennym lub przechowywać w dowolnej kompaktowej szufladzie. Są dobrze zaprojektowane i przenośne.

Miksery o wysokiej wydajności

Wysokowydajne miksery działają zarówno z miękkimi, jak i twardymi składnikami. Mają także wiele uniwersalnych funkcji miksowania. Za pomocą takiego miksera możesz tworzyć różne rodzaje masła, ciasta i innych półproduktów. Skutecznie miele i miażdży orzechy, herbatniki, płatki zbożowe, lód i inne składniki. Wysokowydajny mikser oferuje łatwe czyszczenie, doskonałą gwarancję i solidną podstawę dla wszystkich rodzajów mieszania.

Jaki mikser wybrać?

Oprócz miejsca, które jest szczególnie ważne dla właścicieli małych kuchni, ostrze jest ważne przy wyborze miksera. Większość ostrzy blendera jest wykonana ze stali nierdzewnej dla lepszej ostrości i wydajności.

Nawet ostrze ze stali nierdzewnej to połączenie metali takich jak żelazo i chrom, które są materiałami stopowymi. Ostrze wyższej jakości ma lepszą odporność na korozję niż ostrze niższej jakości.

Różne konstrukcje ostrzy mają własne techniki. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na konstrukcję ostrzy i liczbę ostrzy miksera. Czy ma dwa płaskie ostrza, które wyginają się na krawędzi? Lub ostrza są ułożone w kwiatowy wzór z tępymi krawędziami.

Przekonasz się, że w każdym mikserze noże są ustawione pod różnymi kątami dla lepszego szlifowania i konsystencji. Wynika to z tego, że kontakt między płaszczyznami łopatek i żywności pomaga pozytywnie wpłynąć na proces mieszania.

Wskazówka: Zawsze dobrym pomysłem jest zakup blendera ze zdejmowanym ostrzem dla lepszego czyszczenia i przechowywania. Zapobiega to zatrzymywaniu się ostrzy po zużyciu.

Umiejętności

Opublikowano w dniu

19 maja 2020