Lodówka to jedno z urządzeń gospodarstwa domowego, bez którego po prostu nie możesz się obejść. Przedłuża świeżość i trwałość przygotowywanych z nich potraw i potraw. Czy możesz sobie wyobrazić swoje życie bez lodówki? Gdzie chciałbyś przechowywać jedzenie? Lodówka jest po prostu niezbędna i dlatego zasługuje na odpowiednią pielęgnację.
Jak właściwie dbać o to, aby lodówka służyła Ci przez długi czas?
Prawidłowo umieszczona lodówka
Lodówka nie powinna znajdować się w zbyt gorącym miejscu. Nie nadaje się do budowania np. W bliskim sąsiedztwie pieca, centralnego ogrzewania, pieca, w miejscu, gdzie jest wystawiony na działanie południowego słońca itp. Idealnie powinien być w miejscu, gdzie temperatura nie przekracza 20 ° C. Z każdym stopniem powyżej 20 ° C jego zużycie wzrasta nawet o 6%. Z drugiej strony nie umieszczaj go również na zimno.
Pamiętaj również o zachowaniu odpowiedniego odstępu między lodówką a ścianą. Pomiędzy nią a ścianą powinna być co najmniej pięciocentymetrowa przerwa. Nowe lodówki mają już wbudowane piny, dzięki czemu sama lodówka zachowuje dystans.
Odpowiednia temperatura w lodówce
Do optymalnego przechowywania żywności wymagana jest odpowiednia temperatura. Idealna temperatura w lodówce powinna wynosić od 4 do 8 ° C. Gdy ciepłe powietrze unosi się, a zimne opada, temperatura w lodówce zmienia się. Dlatego na górnych półkach lodówki jest zawsze trochę cieplej niż na dole.
Mięso powinno być zasadniczo przechowywane w temperaturze od 0 do 4 ° C, dlatego mięso i ryby należy umieszczać w dolnych komorach, w których temperatura jest najniższa. Wyjątkiem jest lodówka z funkcją FreeStore, w której we wnętrzu krąży to samo zimne powietrze, a temperatura nie różni się zbytnio w różnych częściach lodówki.
Z drugiej strony najwyższa temperatura jest w górnych półkach lodówki, dlatego najlepiej nadaje się do umieszczania gotowych posiłków, otwartych puszek lub pasztetów, które należy szybko spożyć. Środkowa półka nadaje się na nabiał, sery i wędliny. Produkty mleczne i mięsne należy oddzielić i zawinąć w folię spożywczą lub przechowywać w zamykanym pudełku. Mięso należy przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni, zawinięte w folię spożywczą lub w słoiku z pokrywką. Upewnij się, że jest dobrze oddzielony od innych produktów, aby uniknąć zanieczyszczenia.
Umieść warzywa i owoce w przegródkach na dnie lodówki. Nie każdy owoc i warzywo należy do lodówki. Nie wkładaj do lodówki bananów, pomidorów, cytryn, bakłażana ani awokado.
Drzwi lodówki są idealne do przechowywania napojów, mleka i jajek. W górnej części drzwi można przechowywać keczup, dżemy, różne sosy i musztardę.
Nie zostawiaj lodówki otwartej przez długi czas podczas przechowywania żywności, zaoszczędzisz nie tylko lodówkę, ale także pieniądze.
Nie przepełniaj lodówki
Nie przepełniaj lodówki, konieczne jest, aby żywność miała wystarczająco dużo miejsca i mogła oddychać. Lodówka nie powinna być w połowie pusta, aby się nie opróżniła. Idealnie jest napełnić lodówkę do 70%.
Gorące jedzenie
Nigdy nie wkładaj gorących ani ciepłych potraw do lodówki. W lodówce skrapla się para wodna, w wyniku czego bakterie namnażają się w lodówce i zaburzona jest stabilna temperatura lodówki. Dlatego najpierw pozwól gorącej żywności ostygnąć do temperatury pokojowej.
Co należy do zamrażarki?
Jeśli potrzebujesz dłużej przechowywać żywność, możesz skorzystać z zamrażarki, która zwykle jest częścią lodówki. W zamrażarce żywność jest zamrażana w temperaturze -18 ° C, co zapobiega tworzeniu się niepożądanych mikroorganizmów i bakterii. Do zamrażarki można włożyć mięso, niektóre owoce i warzywa, ciasta lub duszone grzyby. Nie rozmrażaj zamrożonego mięsa pod gorącą wodą, tylko gotuj w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Nie zamrażaj żywności rozmrożonej po raz drugi. Mięso według rodzaju przetrwa w zamrażarce nawet przez rok, ale zawsze lepiej jest jak najszybciej spożywać mrożonki.
Co nie pasuje do zamrażarki
Nie wszystkie warzywa nadają się do zamrażania. Jeśli zawiera więcej wody, nie wkładaj go do zamrażarki. Takie warzywa zamrozisz, ale po rozmrożeniu staną się puree owsianką. Nie wkładaj do zamrażarki ogórków, papryki, pomidorów, ziemniaków, rzodkiewki, cebuli ani sałaty.
Większość produktów mlecznych nie wytrzymuje temperatur poniżej zera. W przypadku mleka czy jogurtów płyn oddziela się po wyjęciu z zamrażarki, sery miękkie całkowicie zmieniają swoją strukturę i nie mają dobrego smaku.
Jajka w ogóle nie nadają się do zamrażania. Surowe jajka pękane są w skorupce, gotowane, zmieniają swoją konsystencję i po rozmrożeniu nie nadają się do użytku.
Zamrażarka nie zawiera sosów przyprawowych, takich jak majonez, musztarda czy różne sosy barbecue. Zawierają zagęszczacze wrażliwe na temperatury poniżej zera i po rozmrożeniu całkowicie zmieniają swoją strukturę.
Jak rozmrozić lodówkę
Jeśli masz starszą lodówkę bez systemu NoFrost, od czasu do czasu będziesz musiał ją rozmrażać, jest to szczególnie ważne, ponieważ lodówka zwiększa zużycie energii i zmniejsza wydajność chłodzenia i zamrażania. Rozmrażaj lodówkę przynajmniej dwa razy w roku lub jeśli warstwa zamarzniętego lodu przekracza 0,5 cm.
Najpierw odłącz lodówkę i wyjmij z niej całą żywność. Przechowuj żywność w chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w piwnicy. Wyrzuć wszystkie zużyte i zepsute jedzenie. Pozostaw lodówkę otwartą i pozwól jej samoistnie się rozmrozić. Jeśli lodówka jest zamarznięta, spodziewaj się, że woda z niej wypłynie, połóż wokół niej stare szmatki lub ręczniki, aby złapać wodę. Możesz przyspieszyć ten proces, umieszczając garnek z ciepłą wodą w lodówce, podkładając go tak, aby nie miał kontaktu, a żadna część lodówki nie pękła.
Gdy lodówka jest rozmrożona, wyczyść wnętrze. Nie używaj agresywnych środków czyszczących. Możesz umyć lodówkę roztworem sawy lub roztworem wody i octu. Soda oczyszczona to doskonały pomocnik w czyszczeniu lodówki. Soda zmiękcza wodę i dzięki swoim zasadowym właściwościom pomaga łatwiej usunąć zanieczyszczenia. Nie zapomnij o wszystkich zakamarkach, w tym szufladach i półkach. Bakterie, których nie widzisz, ale one też tam są! Należy również pamiętać o usunięciu kurzu z tylnej sprężarki i skraplacza. Po umyciu pozostaw lodówkę do wyschnięcia i podłącz ją. Po 30 minutach możesz włożyć jedzenie z powrotem do lodówki.
Jak utrzymać lodówkę w czystości
Lodówkę należy utrzymywać w czystości. Nikogo nie obchodzi śmierdząca lodówka pełna bakterii. Dlatego myj lodówkę co najmniej raz w miesiącu, nawet jeśli jest ona samoczynnie rozmrażająca. Gdy tylko natkniesz się na pleśń na jakimkolwiek jedzeniu, natychmiast wyrzuć jedzenie, aby bakterie się nie rozmnażały i nie wyczyściły obszaru. Jeśli kapie mleko, sos lub cokolwiek innego, natychmiast usuń plamę, nie pozwól jej wyschnąć. Idealnym rozwiązaniem jest czyszczenie lodówki przynajmniej raz na 4 tygodnie.
Jak zwalczyć nieprzyjemny zapach w lodówce
Nieprzyjemne zapachy wydobywające się z lodówki nie zawsze oznaczają obecność zepsutej żywności, przyczyną może być aromatyczna żywność w źle zamkniętym opakowaniu lub zatkany odpływ.
Istnieje wiele sposobów usuwania niepożądanego zapachu. Jak wspomniano powyżej, lodówkę należy regularnie czyścić. Wszystkie aromatyczne produkty spożywcze przechowuj w zamykanych pudełkach. Jeśli nadal czujesz zapach z lodówki, możesz wypróbować pochłaniacze zapachów. Występują w postaci płynnej, granulatu lub żelu. Możesz także wypróbować jeden z naturalnych pochłaniaczy. Na mały spodek wsyp garść świeżo zmielonej kawy, startą skórkę pomarańczy np. Do lodówki, a sodę lub proszek do pieczenia w misce. Przekrojona na pół cytryna lub luźna herbata w bawełnianej torebce również usuwają zapach.
Jak przewozić lodówkę?
Kupując nowe urządzenie nie musisz zajmować się transportem, większość sklepów zabierze je do domu. Czasami będziesz musiał sam przetransportować lodówkę, na przykład podczas przeprowadzki. Zawsze lepiej jest transportować lodówkę w pozycji pionowej, głównie ze względu na kompresor. Jeśli nie masz innego wyjścia i musisz transportować lodówkę w pozycji poziomej, pamiętaj, że po transporcie musisz pozostawić lodówkę w stanie spoczynku z powodu oleju w kompresorze przez co najmniej 24 godziny. Olej ze sprężarki może dostać się do rur obwodu chłodniczego, co może spowodować uszkodzenie sprężarki lub zatkanie rurki kapilarnej. Odstawiając lodówkę po transporcie, masz pewność, że płyn wróci tam, gdzie jest, a lodówka będzie dalej działać bez żadnych problemów.
Najlepiej sprzedająca się lodówka