Jak skonfigurować lodówkę tak, aby działała bez zarzutu

Lodówka jest niezbędna w każdym gospodarstwie domowym, jednak aby działała bez zarzutu i zapewniała jak najświeższą żywność, musi być prawidłowo ustawiona i użytkowana.

Lokalizacja lodówki

Idealna temperatura otoczenia wynosi od 10 do 25°C. Unikaj umieszczania w pobliżu źródeł ciepła (kuchenka, piekarnik, grzejnik), ponieważ zwiększa to zużycie energii. Umieść lodówkę z dala od bezpośredniego światła słonecznego, które nagrzewa ściany i zwiększa zużycie energii. Zapewnij lodówce wystarczająco dużo miejsca na przepływ powietrza. Nie umieszczaj go w ciasnych przestrzeniach ani nie zakrywaj meblami lub zasłonami. Nieodpowiednia wentylacja może prowadzić do nieprawidłowego działania i skrócenia żywotności.

 

Zalecana temperatura lodówki

Zalecana temperatura w lodówce wynosi od 2 do 4°C. W tej temperaturze większość produktów spożywczych pozostanie świeża przez kilka dni. Chociaż niższe temperatury wydłużają okres przydatności do spożycia żywności, zwiększają również zużycie energii. Temperatura w zamrażarce powinna wynosić -18°C lub mniej. W tej temperaturze żywność zamarza i pozostaje świeża przez kilka miesięcy. Niższe temperatury w zamrażarce są niepotrzebne i niepotrzebnie zwiększają zużycie energii. Termostat lodówki zazwyczaj znajduje się w komorze chłodziarki. Można go używać do regulacji temperatury w lodówce i zamrażarce. Postępuj zgodnie z instrukcją obsługi.

Przechowywanie żywności w lodówce

Przechowuj żywność w sposób uporządkowany, aby w lodówce mogła krążyć powietrze. Najzimniejsze miejsce znajduje się na dole, z tyłu, gdzie należy umieszczać produkty, które najszybciej się psują, takie jak mięso, ryby i nabiał. Przechowuj owoce i warzywa w dolnych przednich szufladach. Zawsze przykrywaj żywność, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się zapachów i wysuszeniu. Wykorzystaj do tego folię, miski z pokrywkami lub pudełka na żywność. Przed włożeniem gorącej żywności do lodówki należy poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Umieszczanie ciepłej żywności zwiększa zużycie energii i może prowadzić do kondensacji.

 

Konserwacja lodówki w celu zapewnienia jej bezawaryjnego działania

Regularnie czyść wnętrze i zewnętrzną część lodówki. Wytrzyj wnętrze wilgotną szmatką i wodą z mydłem, a następnie zewnętrzną część wilgotną szmatką i łagodnym detergentem. Regularne czyszczenie zapobiega tworzeniu się pleśni i bakterii. Jeżeli w zamrażarce tworzy się lód, należy ją rozmrozić. Wyłącz lodówkę i poczekaj, aż lód się stopi. Nigdy nie zamrażaj go nożem lub innym ostrym przedmiotem. Rozmrażanie zamrażarki pomaga utrzymać jej optymalną wydajność i zmniejsza zużycie energii. Regularnie sprawdzaj uszczelkę drzwi lodówki pod kątem uszkodzeń lub zanieczyszczeń. Uszkodzona uszczelka może prowadzić do wycieku zimnego powietrza i zwiększonego zużycia energii. W razie potrzeby wymienić uszczelkę.

Stosując się do tych wskazówek, masz pewność, że Twoja lodówka będzie działać bez zarzutu, dłużej zachowa świeżość żywności i zaoszczędzi energię.

Lodówki popularne wśród klientów

LG GBP62DSNCN recenzja

GORENJE NRK6192ES5F recenzja

Umiejętności

Opublikowano w dniu

23 lipca 2024