Kiedy dana osoba ma wystarczające doświadczenie w kuchni, może dodać pewne składniki „na oko”. Dzieje się tak, nawet jeśli zna przepis bardzo dobrze i piecze go wiele razy. Jeśli nie masz pewności podczas pieczenia, skorzystaj z przepisu i dokładnie odmierz wszystkie składniki. I to nawet w sytuacji, gdy nie masz wagi. W tym momencie użyj alternatywnych sposobów odmierzania składników.
Najpopularniejszym alternatywnym sposobem ważenia składników jest łyżeczka, łyżka lub kubek. Ale ile zawiera każdy z nich?
Ilość płynów
Pomiar cieczy w ten sposób jest dość prosty. Głównie dlatego, że nie musisz mieć do czynienia z różną wagą, objętością, gęstością czy strukturą cieczy. W mililitrze zawsze znajduje się ta sama ilość cieczy.
- Łyżeczka = 5 ml
- Łyżka = 15 ml
- Chochla = 100 ml
- Szkło = 200 ml
- Kubek = 250 ml
- Większy kubek = 350 ml
Surowce luzem
Przy składnikach sypkich trzeba uważać, aby w jednej łyżeczce zmieścić się różne ilości mąki zwykłej i cukru semoliny. Jednocześnie ilość składników na łyżce można wyrównać lub ułożyć w stos. W dzisiejszym artykule wszystkie raportowane wartości są „wyrównane”. Oznacza to, że gdy tylko zbierzesz składniki, odetnij górę nożem sztućcowym. Zmierz w następujący sposób:
Łyżeczka (5 ml) zawiera:
- 3 g cukru pudru
- 4 do 5 g mąki (każdego rodzaju)
- 5 g masła; smalec
- 6 g granulowanego cukru
Łyżka do zupy (15 ml) zawiera:
- 5 g płatków owsianych
- 10 g mąki zwykłej; cukier puder; Kasza manna; sól
- 11 g grubej mąki
- 12 g granulowanego cukru
- 15 g oleju
- 25 do 35 g miodu; syrop
W kubku o pojemności 250 ml zmieszczą się:
- 100 g płatków owsianych
- 120 g cukru pudru
- 135 g mąki zwykłej lub półgrubej
- 170 g grubej mąki
- 200 g granulowanego cukru
- 250 g masła; smalec; obrazy olejne
Znajomość tych danych, przynajmniej w przybliżeniu, jest wartościowa, nawet jeśli natkniesz się na przepis, w którym składniki podane są tylko w łyżeczkach lub filiżankach. Oprócz tych już omówionych, czasami natkniesz się na szczyptę soli. Odpowiada to około 1 g soli. Rzadko można spotkać także orzech masła (lub smalcu). Oznacza to, że należy dodać około 10 g danego surowca.