Szybkowar lub szybkowar to przydatny pomocnik w kuchni, który oszczędza czas i pieniądze. W porównaniu do klasycznego garnka, składniki papiňáku przygotowuje się wielokrotnie szybciej. Na przykład mięso, które normalnie gotuje się kilka godzin, a mimo to nie jest całkowicie miękkie, w papináku będzie doskonale ugotowane w o połowę krótszym czasie. Ponadto krótsze gotowanie pozwala zachować oryginalny smak potrawy, a przede wszystkim więcej witamin.
Choć papiňák może nieskończenie ułatwić przygotowywanie posiłków, na temat jego stosowania krąży wiele mitów, które zniechęcają część osób do jego zakupu. Zapewne każdy słyszał historię o eksplozji szybkowaru. Oczywiście nikt nie zna nikogo, komu to się bezpośrednio przydarzyło. Dzisiejsze papirusy są bezpieczne. Wykonane są ze stali nierdzewnej i posiadają kilka wbudowanych bezpieczników zabezpieczających przed wzrostem ciśnienia i temperatury.
Ale chociaż szybkowary są całkowicie bezpieczne, jeśli są używane prawidłowo, niewłaściwe obchodzenie się z nimi może skrócić ich żywotność lub uszkodzić niektóre zabezpieczenia. Czego więc unikać?
Najczęstsze błędy
Zanim zaczniesz gotować, sprawdź papainkę. Skup się głównie na uszczelce (żeby nie była gdzieś luźna) i na zaworach (nie mogą być zatkane). Główną zasadą gotowania w szybkowarze jest to, aby go nie przepełniać. Można go napełnić maksymalnie do ⅔. Większość modeli ma linię orientacyjną wskazującą maksymalne napełnienie. Należy zachować ostrożność w przypadku potraw, które po ugotowaniu zwiększają swoją objętość. Papiňak lepiej wypełnić tylko do połowy takimi składnikami jak groszek, fasola, ciecierzyca czy soczewica. Jak wszystko, szybkowar nie zyskuje na nieostrożnym obchodzeniu się. Ważne jest, aby nie otwierać go na siłę. Nie zapomnij zmniejszyć temperatury w garnku, gdy tylko zawór się zamknie. I nigdy nie wkładaj pokrywki do zmywarki. To właśnie tam najczęściej ulegają uszkodzeniu uszczelki i zawory.
Jeśli unikniesz tych wszystkich błędów, nie masz się czym martwić podczas używania papirusu. Wręcz przeciwnie, jest bardzo prawdopodobne, że szybko się do tego przyzwyczaisz.