Powoli zbliża się Wielkanoc i zdecydowanie zastanawiasz się, jak pokolorować jajka, aby uszczęśliwić kolędników. Jeśli nie jesteś fanem zakupionych kolorów, które są pełne chemii, spróbuj w tym roku pokolorować jajka w naturalny sposób. Doradzimy, jak to zrobić.
Jak prawidłowo ugotować jajka?
Powinien mieć temperaturę pokojową, aby jajka nie pękały. Zawsze wkładaj jajka do osolonej wrzącej wody, nie zapomnij dodać łyżki octu lub łyżeczki soli. Jajka gotować przez 10 minut, następnie energicznie schłodzić w lodowatej wodzie i wysuszyć.
Jajka do barwienia muszą być dokładnie odtłuszczone i czyste, do czyszczenia użyć wody z detergentem lub octu. Użyj wody i płynnego piasku lub octu, aby usunąć czerwoną pieczęć.
Barwienie jajek przy użyciu naturalnych składników
Uzyskany kolor zawsze zależy od wybranej metody, długości barwienia oraz koloru powłoki. Najlepsze kolory trzymają się białych, ale można również użyć brązowych jaj. Kąpiel koloryzującą przygotuj z 1 litra wody i około 2-3 szklanek świeżych składników. Nie przejmuj się ilością składników, kolorowa woda zawsze będzie o kilka odcieni ciemniejsza niż kolor jajka.
Z jakimi surowcami osiągasz jakie kolory?
Żółty – kurkuma
Pomarańczowy – pomarańczowy kolor można uzyskać z cebulą lub marchewką.
Skórki z buraków i czerwonej cebuli
Różowe, fioletowe – starte surowe buraki, czerwone wino
Zieleń – szpinak, pokrzywa i natka pietruszki zapewnią Ci piękne zielone jajka.
Brązowy – cebula, czarna herbata, kora dębu
Blue – jagody, sok z aronii i modrą kapustę, gdy do octu doda się ocet kolor będzie bardziej fioletowy, jeśli doda się sodę oczyszczoną jajka będą bardziej turkusowe.
Barwienie jaj na zimno
Ugotuj jajka na twardo i pozwól im ostygnąć. W międzyczasie przygotowujemy barwnik, naturalne składniki gotujemy w wodzie przez około 30 minut, następnie odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dodaj kilka łyżek octu i wymieszaj. Włóż jajka na twardo – muszą być całkowicie zanurzone i zostaw je na noc w solance.
Barwienie jajek podgrzanych
Gotuj składniki w wodzie przez 30 minut i odcedź. Wlej płyn do garnka i zagotuj. Dodaj kilka łyżek octu i jajka, które mocno gotujesz w płynie przez około 10 minut. Wyjmij jajka i schłódź w lodowatej wodzie.
Możesz powtórzyć proces barwienia kilka razy, aby uzyskać mocniejszy efekt kolorystyczny.
Jak najlepiej wydmuchać jajka?
Najlepsza procedura wydmuchiwania jajka jest nadal taka sama, wystarczy wywiercić małe otwory po obu stronach jajka, zacząć wydmuchiwać jedno i wydmuchać żółtko z białkiem. Zanim zdmuchniesz jajko, możesz ubić zawartość jajka szpikulcem, który wtedy lepiej zdmuchnie. Dmuchawa do jajek, którą można kupić za około 200 CZK, ułatwi Ci pracę. Jest to pompka z igłą, igła jest wkładana do otworu w jajku i pompowanie wytwarza w jajku nadciśnienie i żółtko jaja stopniowo samoistnie opróżnia się. Możesz również użyć strzykawki z wydrążoną igłą.
Możesz udekorować wydmuszki batikiem, pomalować woskiem i zadrapać, przykleić motywy serwetek, wstążki, kolorowe sznureczki, ozdobić lakierami do paznokci, kreatywność nie zna granic.
Barwniki spożywcze do jaj
Barwniki spożywcze można znaleźć w każdym supermarkecie i drogerii, w cukierniach oraz w Internecie.
Najtańsze barwniki jajka można uzyskać w proszku. Jeden kolor kosztuje około 10 koron. Pakiet, który zawiera cztery podstawowe kolory, kosztuje aż 30 koron.
Farby w płynie, które można malować za pomocą pędzla do jajek, można kupić w podwójnym opakowaniu za około 25 CZK. Możesz używać ich samodzielnie lub mieszać i tworzyć różne odcienie.
Jeśli chcesz mieć jajka w oryginalnym kolorze, wypróbuj kolory żelowe z efektem złota, marmuru lub brokatu. Zestaw zawiera pięć kolorów i kosztuje około 60 CZK.