Jak odmierzać składniki bez skali

Kiedy dana osoba ma wystarczające doświadczenie w kuchni, może dodać pewne składniki „na oko”. Dzieje się tak, nawet jeśli zna przepis bardzo dobrze i piecze go wiele razy. Jeśli nie masz pewności podczas pieczenia, skorzystaj z przepisu i dokładnie odmierz wszystkie składniki. I to nawet w sytuacji, gdy nie masz wagi. W tym momencie użyj alternatywnych sposobów odmierzania składników.

Najpopularniejszym alternatywnym sposobem ważenia składników jest łyżeczka, łyżka lub kubek. Ale ile zawiera każdy z nich?

 

Ilość płynów

Pomiar cieczy w ten sposób jest dość prosty. Głównie dlatego, że nie musisz mieć do czynienia z różną wagą, objętością, gęstością czy strukturą cieczy. W mililitrze zawsze znajduje się ta sama ilość cieczy.

  • Łyżeczka = 5 ml
  • Łyżka = 15 ml
  • Chochla = 100 ml
  • Szkło = 200 ml
  • Kubek = 250 ml
  • Większy kubek = 350 ml

 

Surowce luzem

Przy składnikach sypkich trzeba uważać, aby w jednej łyżeczce zmieścić się różne ilości mąki zwykłej i cukru semoliny. Jednocześnie ilość składników na łyżce można wyrównać lub ułożyć w stos. W dzisiejszym artykule wszystkie raportowane wartości są „wyrównane”. Oznacza to, że gdy tylko zbierzesz składniki, odetnij górę nożem sztućcowym. Zmierz w następujący sposób:

Łyżeczka (5 ml) zawiera:

  • 3 g cukru pudru
  • 4 do 5 g mąki (każdego rodzaju)
  • 5 g masła; smalec
  • 6 g granulowanego cukru

Łyżka do zupy (15 ml) zawiera:

  • 5 g płatków owsianych
  • 10 g mąki zwykłej; cukier puder; Kasza manna; sól
  • 11 g grubej mąki
  • 12 g granulowanego cukru
  • 15 g oleju
  • 25 do 35 g miodu; syrop

W kubku o pojemności 250 ml zmieszczą się:

  • 100 g płatków owsianych
  • 120 g cukru pudru
  • 135 g mąki zwykłej lub półgrubej
  • 170 g grubej mąki
  • 200 g granulowanego cukru
  • 250 g masła; smalec; obrazy olejne

Znajomość tych danych, przynajmniej w przybliżeniu, jest wartościowa, nawet jeśli natkniesz się na przepis, w którym składniki podane są tylko w łyżeczkach lub filiżankach. Oprócz tych już omówionych, czasami natkniesz się na szczyptę soli. Odpowiada to około 1 g soli. Rzadko można spotkać także orzech masła (lub smalcu). Oznacza to, że należy dodać około 10 g danego surowca.

Umiejętności

Opublikowano w dniu

17 kwietnia 2024