Czyszczenie piekarnika nie należy do przyjemnych, w rzeczywistości dla wielu z nas jest jednym z najgorszych możliwych zadań. A to oznacza, że czyszczenie piekarnika bardzo często odkłada się na później, nawet na wiele miesięcy. Co oczywiście stanowi problem. Może to być nawet niebezpieczne. Wyjaśnimy zatem, dlaczego regularna konserwacja jest tak ważna i jak często trzeba zmuszać się do czyszczenia.
Jeśli nie czyścisz piekarnika regularnie, na jego ściankach osadzają się resztki potraw, które się w nim ugotowały. Zmniejsza to nie tylko jego żywotność, ale także wydajność.
Brudny piekarnik zwiększy Twoje rachunki za media
Brudny piekarnik może zwiększyć rachunek za media nawet o 10% w porównaniu z czystym. To proste, jeśli powierzchnia wewnątrz piekarnika pokryta jest tłuszczem i resztkami jedzenia, ciepło w piekarniku nie rozkłada się równomiernie i wszystko piecze się dłużej. A jeśli pieczesz dłużej, Twój rachunek również rośnie.
Jeśli szukasz sposobu na obniżenie rachunków za media, czyszczenie piekarnika jest jednym z łatwiejszych.
Brudny piekarnik może zmienić smak żywności i stanowić zagrożenie dla zdrowia
Jeśli nie utrzyma piekarnika w czystości, przygotowane w nim jedzenie nigdy nie będzie smakowało tak dobrze, jak przygotowane w czystym piekarniku. A szkoda, zwłaszcza jeśli w przygotowanie jedzenia włożysz dużo pracy.
Ale nie to jest najgorsze. Zaschnięty tłuszcz i kawałki jedzenia przyklejone do ścian są doskonałym miejscem do rozwoju bakterii i pleśni. Oczywiście pieczenie czegokolwiek w takim środowisku jest niebezpieczne. Poza tym resztki, które pozostaną w piekarniku, prędzej czy później zostaną upieczone i spalone. Spalona żywność może emitować niebezpieczne gazy, takie jak tlenek węgla, dwutlenek siarki lub podtlenek azotu. Co jest szczególnie niebezpieczne zimą, kiedy nie ma zbyt dużego wiatru. Nie wspominając już o tym, że świeża żywność pieczona w takim piekarniku może śmierdzieć spalenizną i zostać nieodwracalnie zniszczona.
Jak często czyścić piekarnik?
Zależy to głównie od tego, jak często korzystasz z piekarnika. Dlatego może zmieniać się od jednego razu w tygodniu do raz w miesiącu.
Piekarnik używany jest średnio około 15 godzin tygodniowo. W takiej sytuacji najlepiej przetrzeć piekarnik po każdym użyciu i raz w miesiącu przystąpić do dokładniejszego czyszczenia. Jeśli jednak częściej korzystasz z piekarnika, czyszczenie musi być częstsze.
Jeśli naprawdę nie lubisz konserwacji piekarników, poszukaj jednego z nowych modeli, które posiadają funkcję samooczyszczania. Regularnie usuwa zabrudzenia z powierzchni. Oczywiście nie zastąpi to dokładnego czyszczenia, ale ułatwi Ci konserwację.