Szybkowar to niezbędny element każdego gospodarstwa domowego. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem porannej kawy, czy filiżanki dobrej herbaty. Przyda się także podczas gotowania czy w każdej sytuacji, gdy potrzebujemy szybko zagrzać wodę, np. podczas sprzątania. Dlatego przygotowaliśmy artykuł pełen przydatnych wskazówek, jak wybrać nowy czajnik, a na koniec dodaliśmy także ranking najlepszych modeli.
Jak zatem rozpoznać dobry czajnik? Przede wszystkim musi być wykonany z wysokiej jakości i bezpiecznego materiału, który nie będzie miał wpływu na smak i zapach wody. Ponadto powinien mieć wystarczającą pojemność, która zależy od twoich preferencji i przyzwoitą wydajność. Bez tego czas gotowania wody może się wydłużyć, a etykieta szybkowaru może nie odpowiadać. Ważny jest także rodzaj wbudowanego elementu grzejnego i warto sprawdzić, jakie dodatkowe funkcje posiada czajnik. Wszystkie wymienione parametry przedstawimy bardziej szczegółowo.
Materiał
Wodę z czajnika zazwyczaj spożywamy w jakiejś formie. Istotny jest zatem materiał, z którego wykonany jest czajnik. Musi być nieszkodliwy dla zdrowia, nie może wydzielać szkodliwych substancji.
Wysokiej jakości i powszechnie stosowanym materiałem do produkcji czajników jest stal nierdzewna. Jest odporny na korozję, posłuży w tym samym stanie przez wiele lat, a przy tym dobrze wygląda. Ponadto modele stalowe charakteryzują się nie tylko wysoką jakością, ale można je również kupić w przystępnej cenie. Podobnie „zdrowym” wyborem jest czajnik szklany. Wykonany jest tak, aby nie uległ zniszczeniu pod wpływem wysokich temperatur. Nawet te czajniki będą zatem służyć przez wiele lat, ale są bardziej podatne na tworzenie się kamienia w porównaniu z innymi materiałami. Kolejnym wysokiej jakości materiałem, z którego wykonane są czajniki, jest ceramika. Jedyne, na co należy przy niej uważać, to to, że dość łatwo przyjmuje obrażenia i jest cięższa. Z takim czajnikiem należy więc obchodzić się ostrożnie. Z drugiej strony czajnik ceramiczny jest najcichszy ze wszystkich.
Pojemność
Pojemność czajnika powinna być uzależniona od tego, ile osób będzie z niego korzystać. Im ich więcej, tym lepiej wybrać większy czajnik. Będzie to wygodniejsze dla każdego. Obecnie największe modele mają pojemność aż do 2 litrów. Aby dać Ci wyobrażenie, z jednego litra możesz przygotować od 4 do 5 filiżanek kawy lub herbaty.
Wydajność
Wydajność jest bardzo ważnym parametrem. Wysokiej jakości czajnik powinien szybko zagotować wodę, nawet gdy jest pełny. Najlepszym wyborem będzie model o mocy w okolicach 2000 W. Jednak w przypadku mniejszych, podróżnych modeli poradzą sobie również te z mocą w okolicach 1000 W.
Typ grzejnika
Najważniejszym elementem czajnika jest jego grzałka. Istnieją dwa typy: spiralne i płytkowe. Czajniki z grzałką spiralną są tańsze i bardzo popularne. Wadą jest to, że gotowanie wody trwa dłużej, a na grzałce pojawia się kamień. Wręcz przeciwnie, grzejnik płytowy jest droższy, ale ogólnie lepiej chroniony przed osadzaniem się kamienia. Czyszczenie czajnika jest dzięki temu szybsze i łatwiejsze.
Dodatkowe funkcje
Dodatkowe funkcje nie wpływają bezpośrednio na jakość zagotowanej wody, a raczej ułatwiają obsługę czajnika i czynią go bezpieczniejszym. Czajniki błyskawiczne mogą posiadać następujące dodatkowe funkcje: zabezpieczenie przed przegrzaniem, antypoślizgowy uchwyt, kontrolę temperatury, podświetlane wnętrze, utrzymanie temperatury oraz wyświetlacz LCD/LED.