Jak wyostrzyć tarkę, aby zetrzeć jak nowa

Każda dobra gospodyni ma w kuchni tarkę. Nie ma nic gorszego, jeśli chcesz zetrzeć ser, marchewkę lub inne potrawy i stwierdzisz, że tarka jest tępa. Może to również spowodować obrażenia lub skaleczenia. Jeśli uważasz, że tarka jest tępa, można ją bez trudu naostrzyć. Doradzimy Ci w tym w tym artykule.

Jak wyostrzyć tarkę?

Papier ścierny

Dobry rezultat osiągniesz, nawet jeśli zdecydujesz się na ostrzenie wszystkich noży naraz. Do tego celu świetnie nadaje się papier ścierny. Optymalny to taki, który będzie nieco bardziej szorstki. Można go kupić za kilka koron w każdym sklepie z narzędziami. Jedź w kierunku tarcia na tępych ostrzach, wystarczy kilka pociągnięć, a tarka będzie znacznie ostrzejsza.

Ostrzenie folią

Inną opcją jest folia aluminiowa, która jest dostępna w kuchni niemal każdej gospodyni domowej. Zgnieć kawałek folii i rozłóż go na tarce. Będzie idealnie ostry.

Ostrzenie gwoździem

Przy odrobinie cierpliwości poszczególne krawędzie można naostrzyć za pomocą gwoździa i młotka. Wybierz gwóźdź, który idealnie pasuje do otworów tarki. Przełóż końcówkę gwoździa przez każdy otwór lub delikatnie uderz go młotkiem. Metal tarki jest wyrównany zgodnie z gwoździem. Będziesz zaskoczony, jak dobrze to znowu działa.

Ostrzenie pilnikiem

Podobnie jak w przypadku szlifowania gwoździem, można również naostrzyć otwór po otworze okrągłym pilnikiem. Rozmiar pliku powinien ponownie odpowiadać rozmiarowi otworów w tarce.

Należy dbać o tarkę

Tarkę opłucz i wysusz natychmiast po użyciu. Dzięki temu nie wysychają na niej resztki jedzenia, które należałoby mozolnie czyścić. Metalowa tarka również nie korzysta z długotrwałego przebywania w wodzie. Również mycie w zmywarce nie pomaga tarce, wysokie temperatury i silne detergenty łatwo niszczą ostrze. Cierpią również noże i inne ostre przedmioty kuchenne.

Umiejętności

Opublikowano w dniu

1 października 2020