Jeśli należysz do pasjonatów, którzy potrafią ugotować wszystko, przyda Ci się poręczny i mocny garnek. Czy masz dużo owoców i warzyw, których nie możesz zjeść i przetworzyć? W takim razie dżemowanie to doskonały wybór do przechowywania warzyw i owoców na zimę. Musisz gotować nie tylko owoce i warzywa, ale także np. Grzyby, mięso i dania gotowe. Dzisiejszy rynek oferuje wiele rodzajów słoików, które ułatwią Ci czas i pracę. Nowoczesne donice są zwykle w pełni zautomatyzowane i wielofunkcyjne. Dodatkowo nowoczesne urządzenie pozwala np. Na przygotowanie różnorodnych gorących napojów dla większej liczby osób, takich jak spawacz czy grog. Jeśli nie wiesz, jak wybrać doniczkę, w naszym artykule doradzimy, na co zwrócić uwagę przy wyborze.
Jak wybrać garnek
Wysokiej jakości słoiki mają wiele funkcji. Możesz wybierać spośród wielu tomów. W zależności od wielkości garnka można gotować kilka szklanek jednocześnie. Na rynku można wybierać spośród dwóch rodzajów doniczek, które różnią się nie tylko ogólnym przetwarzaniem, ale także ceną zakupu.
Rodzaj doniczki
Wybór między wariantem klasycznym a elektrycznym jest absolutnie niezbędny przy wyborze garnka.
Garnek klasyczny – Jest to wysoki blaszany garnek o dużej pojemności, który wyposażony jest w pokrywkę z otworem na termometr oraz dwa uchwyty. Niewątpliwie wszyscy go znają od czasów naszych babć. Klasycznego garnka nie można samodzielnie podgrzać, dlatego należy go postawić na kuchence. Podczas gotowania w klasycznym garnku trzeba uważać, aby np. Szklanki się nie stłukły lub nie było wystarczającej ilości potraw do ugotowania, co może później zepsuć. Wady tych garnków to konieczność kontrolowania temperatury, czasu gotowania oraz konieczność wylewania wody z garnka. Zalety obejmują długą żywotność i niższe koszty zakupu.
Garnek elektryczny – Uszczelnienie w garnku elektrycznym jest znacznie łatwiejsze w porównaniu do klasycznego garnka, ponieważ w zasadzie nie musisz się o nic martwić. Nie zależy to od pieca, ponieważ garnek elektryczny może samodzielnie podgrzać wodę. Wszystko, czego potrzebuje, to zasilacz. Dzięki temu możesz go używać nie tylko w domu, ale np. W domku, na dworze czy gdziekolwiek indziej. Słoiki elektryczne są wyposażone w regulator temperatury i termostat, który monitoruje temperaturę gotowania, dzięki czemu nie musisz stale sprawdzać, jak zmienia się temperatura. Większość modeli jest wyposażona w zawór spustowy, który wygodnie odprowadza wodę potrzebną do wrzenia. Nie musisz ręcznie podnosić i nalewać ciężkiego garnka, jak w przypadku klasycznego garnka. Zimą wylewkę możesz również wykorzystać do nalewania gorących napojów, gdy zdecydujesz się na podgrzanie herbaty lub grzanego wina w garnku dla większej liczby osób.
Materiał
Jeśli wolisz garnek elektryczny, powinieneś zainteresować się również materiałem, z którego jest wykonany. Można spotkać dwa rodzaje – garnki emaliowane i ze stali nierdzewnej.
Słoiki emaliowane – W porównaniu do garnków ze stali nierdzewnej są znacznie tańsze, ale wadą jest to, że trudniej je wyczyścić i łatwiej je uszkodzić lub zarysować. W najgorszym przypadku może nawet pęknąć.
Słoiki ze stali nierdzewnej – Największą zaletą jest to, że są dość trwałe. Dzięki temu wytrzymują nawet trochę ostrzejsze traktowanie. Ponadto nie wiąże zapachów, dzięki czemu w garnku można przygotowywać różnorodne potrawy bez obawy o ich ścieranie się ze sobą mieszać. Jednak wadą dla niektórych może być ich wyższa cena.
Tom
Kolejnym ważnym czynnikiem przy wyborze puli jest jej objętość. Wybierając, warto pomyśleć o tym, co i jak wykorzystasz dany model garnka, czy będzie to tylko parzenie, czy też przygotowywanie gorących napojów. Małe garnki mają pojemność około 16 litrów, ale można też spotkać duże o pojemności 29 litrów. Garnek o pojemności około 27 litrów pomieści około 18 klasycznych słoików o standardowym rozmiarze.
Pobór energii
Zużycie energii wpływa na prędkość, z jaką osiągana jest żądana temperatura. Ten parametr jest powiązany z jednostką W, która jest oznaczona W. Im wyższy pobór mocy, tym szybciej garnek się nagrzewa. Należy jednak wziąć pod uwagę, że całkowite zużycie energii elektrycznej również wzrośnie wraz ze wzrostem poboru mocy. Najczęstszy pobór mocy mieści się w przedziale 1800 W – 2000 W. Pobór mocy najtańszych i najsłabszych słoików to około 1000 W.
Ustawienia temperatury i czasu
Garnek elektryczny wyróżnia się tym, że można go pozostawić do pracy całkowicie niezależnie, dzięki możliwości ustawienia szerokiego zakresu temperatur. W większości przypadków temperaturę grzania można dobrać w zakresie 50-100 ° C, lepsze modele oferują również wybór pomiędzy 30-100 ° C. Termostat zapewnia wtedy, że garnek utrzymuje taką samą temperaturę, jaką ustawiłeś przez cały proces, i nie musisz nic obserwować. Oprócz pracy ciągłej istnieje również opcja automatycznego wyłączania. Do tego celu służy zegar. Prostsze modele oferują zakres od 20 do 120 minut. W przypadku bardziej zaawansowanych modeli zakres wynosi zwykle od 0 do 120 minut. Dodatkowo mogą posiadać tzw. Inteligentny timer, który zapewnia rozpoczęcie odliczania dopiero po osiągnięciu zadanej temperatury. Niektóre modele mają również funkcję ciągłej pracy, która zapewnia, że ogrzewanie działa do momentu ponownego ręcznego wyłączenia.
Akcesoria i funkcje
Jednak oprócz objętości, materiału i zużycia energii, powinieneś zainteresować się także różnymi praktycznymi akcesoriami i funkcjami, w które wyposażone są niektóre modele. Mogą one na przykład ułatwić pracę podczas samego procesu gotowania, ale można je również wykorzystać na przykład do innych celów.
Funkcje bezpieczeństwa – Aby zapewnić bezpieczne gotowanie, ważne jest, aby garnek był wyposażony w urządzenie zabezpieczające przed suchym startem. Wyłącza ogrzewanie, gdy garnek jest pusty lub cała ciecz odparuje. Kolejnym zabezpieczeniem jest bezpiecznik temperaturowy, który eliminuje ewentualne przegrzanie.
Zawór spustowy – z pewnością docenisz tę funkcję, jeśli chcesz wykorzystać dzbanek np. Do zaparzania napojów lub jeśli będziesz potrzebować wylewać z niego wodę.
Timer – umożliwia ustawienie z wyprzedzeniem całkowitego czasu gotowania
Opóźniony start – Planujesz proces puszkowania według swoich potrzeb
Termostat z regulacją – Za pomocą tego akcesorium można płynnie regulować poziom temperatury, który będzie następnie utrzymywany.
Wyświetlacz LCD – Wyświetlacz pokazuje informacje o temperaturze zaparzania, ale także czasie, są w nią wyposażone droższe modele garnków
Jak prawidłowo gotować
Prawie wszystko można ugotować. Przygotuj wcześniej wszystkie naczynia, słoiki i ich zamknięcia. Upewnij się, że wszystkie składniki są wolne od wad i pleśni. Napełnij szklanki i zakrętkę. Umieść szklanki na dnie garnka. Gotując w wodzie, wlać szklanki na ćwierć do połowy. Woda może być ciepła tylko wtedy, gdy w szklankach użyjesz ciepłego naparu.
Po ugotowaniu potraw postaw szklanki na macie, która nie może być zimna, aby szklanki nie pękły i jeszcze raz sprawdź, czy są w 100% zamknięte. Po dotknięciu powinien wydawać głuchy dźwięk.
Żywność nadająca się do konserw
Owoce i warzywa
Do produkcji kompotów używaj owoców dojrzałych, dobrej jakości, nieuszkodzonych, o dość jędrnym miąższu. Na przykład możesz przechowywać dżemy owocowe, kompoty, soki i syropy. Z warzyw można przygotować różne mieszanki, dżemy lub sałatki. Najczęściej używane papryki, cebula i ogórki.
Grzyby
Bardzo popularne jest konserwowanie grzybów zbieranych ręcznie. Pamiętaj, że grzyby do konserw muszą być świeże i dobrej jakości, wolne od pleśni, robaków i innych inwazji.
Mięso i wędliny
Mięso przełożyć do szklanki w całości lub pokroić na kawałki do 2,5 cm poniżej krawędzi. Gotuj przez 1,5 godziny, a następnego dnia przez kolejną godzinę. Przed gotowaniem kiełbaski muszą być dokładnie poddane obróbce cieplnej i nie mogą zawierać mąki ani bułki tartej. Gotować szczelnie zamknięte słoiki w temperaturze 90 ° C przez około 35 minut.
Ryba
Oczyszczone filety są zwykle gotowane. W większości przypadków mięso rybne najpierw pozostawia się w solance na co najmniej godzinę, a następnie wlewek składa się do słoików i nie dodaje się już do niego naparu. Konserwacja trwa około 90 minut w temperaturze 95 ° Celsjusza.
Gotowe posiłki
Gotowe potrawy gotowane są natychmiast po ugotowaniu, gdy są jeszcze gorące. Jest to szczególnie przydatne, jeśli wybierasz się na wakacje, na których będziesz gotować. Napełnij słoiki ciepłym jedzeniem, zakryj i gotuj w 95 ° C przez około godzinę.
Najlepsze doniczki według opinii użytkowników
DOMO Warnik do zaprawiania i grzanych napojów DO42325PC recenzja
DOMO Warnik emaliowany do zaprawiania i grzanych napojów DO42324PC recenzja
Vigan Garnek do pasteryzacji Mammoth ZH27 DGB Digital recenzja